Griekse sferen

 Tijdens onze vakantie naar het prachtige Griekse schiereiland Lefkas heb ik heerlijke kookinspiratie opgedaan. Het begint daar al met de kruidige geuren van olijfolie en gebakken visjes en inktvis. Op de meeste leuke plekjes staan blauwe stoeltjes en tafels op straat, aan het strand of in de ‘middle of knowhere’. Een simpele Griekse salade smaakt daar zoveel lekkerder dan hier. Maar de, in Griekse zon gerijpte tomaten zijn zo ongelooflijk rijk en zoet van smaak. Ik lust ze zo als tussendoortje, gewoon puur. En dan die zoutige feta met precies een lekker zuurtje in de smaak, met een lekkere stevige structuur, mmm! Gefrituurd is feta ook niet te versmaden zo lekker.

We aten onder andere in het bergdorpje Katouna bij een traditionele taverne. Takis de eigenaar bereidt het verse vlees of vis in zijn stookhok. Zijn dochter Vassia tovert met groenten.
De verschillende groenten komen allemaal uit hun eigen moestuin. En dat proef je! De gerechten zijn eigenlijk heel eenvoudig, maar smaken zo puur en lekker. De zelfgemaakte, in honing gedrenkte cake met sinaasappel was heel zoet, maar zo lekker als toetje.

 

Een van mijn favoriete gerechten in Griekenland is moussaka. Ik heb gevraagd wat het geheim is. Het geheim is eigenlijk heel simpel. Verse aubergine, zoete zongerijpte tomaten, knoflook, gehakt en goede aardappels. Het kruid wat het gerecht de specifieke smaak geeft, is de zacht gestoofde aubergine met een beetje kaneel. Op de foto's zie je hoe ik het gerecht thuis heb gemaakt.

 

Die paprika’s daar, zo mooi groot en krakend vers. Deze vullen de Grieken op allerlei manieren. Ook ontzettend smakelijk. Zoveel verschillende heb ik gezien. Zelf heb ik er een variatie op bedacht. Paprika’s vullen met rijst, klein gesneden groenten en feta met daarnaast Griekse gehaktballetjes met zelfgemaakte tzatziki.

 

De komende twee weken ga ik jullie laten meegenieten van de heerlijke Griekse sferen.

Ik ga voor jullie moussaka maken en gevulde paprika’s met Griekse balletjes.

Bij ‘Wat kook ik deze week’ staat het menu.

 

Kali Orexi!
Klik op meer lezen voor de foto's.

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Wil je ook een Anne kookt maaltijd?

Op vrijdag kook ik voor maximaal 12 personen.

 

Geef uiterlijk donderdag door of je een maaltijd wilt bestellen. Eerder mag natuurlijk ook. 

 

Mail je verzoek naar mij door hier te klikken.

Vrijdag haal ik de verse ingrediënten in huis en ga ik aan de slag.

 

Anne Kookt

Boslandweg 18

3911VE Rhenen

(06)33180201